Hard of zacht slapen?

Het comfort van de matras moet aangepast worden aan de morfologie van de slaper.

Iemand die groot en smal is, kan hetzelfde gewicht hebben als iemand die klein en breed is. Door hun verschillende morfologie gaan zij echter een heel ander comfort nodig hebben: een zachtere matras voor de grotere persoon en een hardere matras voor de kleinere persoon. De persoonlijke smaak van iemand gaat uiteraard ook belangrijk zijn bij de keuze van het comfort van de matras.

Een te harde matras beperkt een optimale bloedcirculatie doordat de drukpunten ter hoogte van schouders en bekken teveel belast worden, dit kan een oorzaak zijn van te veel draaien en kantelen tijdens de slaap. Als men dikwijls last heeft van een pijnlijk bekken, pijnlijke schouders of slapende armen kan dit een gevolg zijn van een te harde matras.

Een te zachte matras is ook niet goed. Het zwaarste deel van het lichaam ( het bekken ) gaat dan doorzakken en wordt onvoldoende gesteund. De slaper moet bijkomende inspanningen leveren om te bewegen tijdens de nacht. Hierdoor kan de rug niet voldoende uitrusten en krijgt men vooral last in de lage onderrug. Gemiddeld verandert men 30 tot 50 keer per nacht van houding om fixaties en stijfheid te vermijden.