Harde of zachte matras?

Harde of zachte matras?
Het comfort van de matras moet aangepast worden aan het gewicht en de morfologie van de slaper.
Harde of zachte matras?

De keuze van de hardheid van een matras hangt af van het gewicht van de slaper en zijn lichaamsbouw. Een persoon die groot en smal is, kan ongeveer evenveel wegen als een persoon die klein en breed is. Echter, door hun verschillende morfologie gaan zij een verschillend ligcomfort nodig hebben: een zachtere matras voor de grotere persoon en een hardere matras voor de kleinere persoon. Uiteraard gaat het persoonlijk welbehagen van elke slaper meespelen in de keuze van de hardheid van zijn matras. Onze slaapadviseurs helpen u in onze showrooms graag verder bij deze belangrijke keuze.

Wat als je te hard ligt?

Een te harde matras kan de bloedcirculatie afremmen en een te grote druk leggen op de uiterste punten van ons lichaam. Typische verschijnselen zijn slapende armen en een onrustige slaap met veel draaien en kantelen op de matras. Als iemand dikwijls last heeft van pijnlijke heupen of schouders kan dit mogelijk te wijten zijn aan een te harde matras.

Harde of zachte matras?

Wat als je te zacht ligt?

Een te zachte matras is dan ook weer niet goed. Het zwaarste deel van ons lichaam situeert zich ter hoogte van ons bekken, bij een te zachte matras wordt dit deel onvoldoende gesteund en gaat het bekken doorzakken. Dit vergt van de slaper extra inspanningen om te bewegen en draaien tijdens de nacht. Hierdoor worden de rugspieren teveel opgespannen en kan iemand lage rugpijn krijgen. Vergeet niet dat een slaper gemiddeld 30 tot 50 keer per nacht automatisch van houding verandert om fixaties en stijfheid tegen de ochtend te vermijden.

Harde of zachte matras?