Hoe kiest u een matras?

Hoe kiest u een matras?
Bewegingsvrijheid en afmetingen van het bed bepalen ook hun deel van het nachtelijk comfort. Een normaal 1 persoonsbed¬† heeft een breedte van 90cm op 200cm. Slapers groter dan 1,80m nemen beter een matras van 210cm lang, mensen boven 1,90m gaan liever voor een matras van 220cm. De breedte van een 2 persoonsbed varieert tussen 160cm en 200cm, met als populairste maat een breedte van 180cm. Tussenmaten van 120cm en 140cm zijn twijfelaars, deze kunnen gebruikt worden als riant 1 persoonsbed (120cm) of als supercompact 2 persoonsbed (140cm). Meer over de afmetingen van het bed …

De matras bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van onze nachtrust. Ons lichaam is namelijk heel de nacht in direct contact met de matras. Die moet dan ook zowel comfort als steun bieden om onze wervelkolom op een natuurlijke wijze te ondersteunen.

Bij de keuze van een matras mag de bodem echter nooit uit het oog verloren worden. Een juiste combinatie van bodem en matras is zeer belangrijk om tot een goed resultaat te komen. Op een lattenbodem wordt een schuimmatras (latex, geltex, visco-elastisch enz.) gelegd, een boxspring of spiraalbodem wordt aangevuld met een pocketveermatras.

Buiten de juiste combinatie bodem-matras is de kwaliteit en de staat van de bodem uiteraard ook belangrijk. Een nieuwe matras op een versleten bodem van 20 jaar of ouder zal nooit een comfortabel bed opleveren.

Hoe kiest u een matras?

Onze slaaphouding heeft ook een invloed bij de keuze van een matras.

Rug- en zijlig zijn de meest voorkomende slaaphoudingen. De matras moet hiervoor elastisch genoeg zijn om de schouders en heupen van de slaper op te vangen. Uiteraard gaan we tijdens de nacht van positie veranderen, dit is nodig om fixaties van spieren te vermijden. Een goede matras moet het altijd mogelijk maken om zonder veel moeite te veranderen van houding.
Buiklig is de minst goede lighouding omdat de hals steeds gedraaid ligt. Bovendien vermindert deze houding de kromming in de lende en wordt de druk op de lendenwervels vergroot. Nekproblemen en lage rugpijn zijn niet ongekend bij fervente buikslapers. Maar zelfs een niet ideale slaaphouding is soms een gewoonte. Uit onze ervaringen leren we dat buikslapers meestal baat hebben bij een iets te harde matras voor hun gewicht.

Meer over de hardheid van de matras …

Bewegingsvrijheid en afmetingen van het bed bepalen ook hun deel van het nachtelijk comfort.

Een normaal 1 persoonsbed  heeft een breedte van 90cm op 200cm. Slapers groter dan 1,80m nemen beter een matras van 210cm lang, mensen boven 1,90m gaan liever voor een matras van 220cm. De breedte van een 2 persoonsbed varieert tussen 160cm en 200cm, met als populairste maat een breedte van 180cm. Tussenmaten van 120cm en 140cm zijn twijfelaars, deze kunnen gebruikt worden als riant 1 persoonsbed (120cm) of als supercompact 2 persoonsbed (140cm).

Meer over de afmetingen van het bed …